Info

HIVTESTNING PÅ TESTPOINT

Vem kan testa sig på Testpoint?

Testpoint är öppet för transpersoner och cismän som har sex med män, och för dig som är hbtqi-person och ny i Sverige. Om du har eller har haft sex mot ersättning kan du också testa dig hos oss.

Varför Testpoint?

På Testpoint erbjuder vi snabbsvarstest för hiv och syfilis. Du får ditt provsvar direkt. Du kan testa dig helt anonymt. Vi som jobbar i Testpoint har specialutbildning för att kunna prata om sex, sexualitet, hiv och säkrare sex. Du behöver inte boka tid för besöket, det är bara att dyka upp.

Anonymitet och sekretess

Du kan testa dig hos Testpoint helt anonymt. Vi har inte journalföring och du behöver inte visa identitetshandlingar. Vi som jobbar med Testpoint har skrivit på ett tystnadslöfte som innebär att vi inte får föra vidare något som sägs inom Testpoint till någon.

Hur går hivtestningen till?

Provet tas med ett litet nålstick i fingret, några droppar blod sätts i testenheten och svaret läses sen av direkt.

Hur säkert är testet?

Testpoint använder INSTI, ett kombotest som testar för antikroppar mot hiv och syfilis samtidigt, i samma testenhet. Det tar olika lång tid för olika individer att utveckla antikroppar mot hiv, men åtta veckor efter risk räknar man med att ett negativt resultat är tillförlitligt. För syfilis gäller tolv veckor efter risk.

En liten del av befolkningen har andra faktorer i blodet som orsakar en reaktion i testet. Därför är vårt test inte tillräcklig grund för diagnos, utan bekräftande labbtest är nödvändigt för att avgöra hivstatus slutgiltigt.

Om testet visar att jag har hiv?

Om du testar positivt, dvs om testet pekar på att du har hiv, kan vi kan hjälpa dig att snabbt komma till en mottagning inom vården för att göra ett uppföljande bekräftande test. Detta görs alltid när någon får ett positivt resultat med snabbsvarstest. Testpoint samarbetar med Venhälsan på Södersjukhuset och med Infektion II på Huddinge sjukhus, men bor du i en annan region i Sverige kan vi hjälpa dig att få kontakt med en annan mottagning.

Varför hivtest?

Det är viktigt att veta sin hivstatus. Om du inte har hivtestat dig på ett tag kan du inte veta din hivstatus. Vi rekommenderar alla att hivtesta sig regelbundet, minst en gång per år. Den som vet om att den har hiv har möjlighet att få behandling så att den kan fortsätta må bra och leva ett långt och friskt liv. Nu för tiden får hivpositiva medicinsk behandling inom några veckor från diagnos som gör att virusnivåerna i kroppen trycks ner snabbt. Förutom att ge bättre hälsa för individen minimerar behandling också smittsamheten, vilket gör att hiv inte kan föras vidare till någon annan, något som ibland kallas smittfri hiv.

Var denna artikel värdefull?

Other things we talk about
Testtillfällen i Stockholm

ONSDAG, 24 mars kl 09 – 11

RFSL Stockholm, Saltmätargatan 20, Stockholm Tonight we speak / Ikväll pratar vi: Svenska, English, العربية Testpoint erbjuder snabbtest för hiv till män som har sex med män och till transpersoner. At…

Read more
Testtillfällen i Örebro

TORSDAG, 04 mar, 09:00 – 11:30

RFSL Örebro, Västra Nobelgatan 19, Örebro Tonight we speak / Ikväll pratar vi: Svenska, English Välkommen till Testpoint på RFSL Örebro! Vi erbjuder test för hiv och syfilis med snabbt provsvar…

Read more
Testtillfällen i Stockholm

TISDAG, 02 mar, 18:00 – 20:30

RFSL Stockholm, Saltmätargatan 20, Stockholm Tonight we speak / Ikväll pratar vi: Svenska, English, العربية Testpoint erbjuder snabbtest för hiv till män som har sex med män och till transpersoner. At…

Read more